![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
De afgelopen twee jaar hebben niet veel van onze eetervaringen de website gehaald. Daar gaan we in 2020 verandering in brengen. En we beginnen met een restaurant dat, zoals de website vermeldt, is gevestigd aan de hippe Handelskade aan de mooie Waalhaven: Loetje. (nijmegen.loetje.nl)
Loetje Nijmegen is een enorm groot restaurant, met de allure van een hip grand café, strak aangekleed, veel hout. Het is niet druk als we maandag 10 februari binnenkomen. We krijgen een tweepersoonstafel toegewezen aan een lange muurbank, waar de lampen precies tussen de tafels hangen. Je moet er voorzichtig langs of onderdoor om je hoofd niet te stoten. De akoestiek van het restaurant is prima. Je kunt elkaar goed verstaan. Ook al spreken twee tafeltjes verderop twee mannen op luide toon Engels met elkaar. Met de internationale allure zit het dus wel goed. De dame van de bediening is van het vriendelijke no-nonsense-type, pittig, snel en efficiënt. Onze drankjes zijn er in een oogwenk, samen met de menukaart. Daarop zijn alle gerechten gegroepeerd rond drie varianten van de beroemde biefstuk (met échte Loetje Jus!) Voor vegetarische gerechten moet je natuurlijk niet echt bij Loetje zijn. We tellen er twee. Een Poké Bowl - groenten in een hippe kom in plaats van een bord waarop ze net zo goed geserveerd hadden kunnen worden – (die je ook met tonijn, zalm of biefstuk kunt krijgen) en een gerecht met auberginerolletjes. Als voorgerecht bestelt P. de garnalenkroketjes met toast. De kroketjes zijn smakelijk. Goed ingekocht, denken we. Jammer dat de blaadjes sla die erbij worden gegeven terminaal blijken te zijn en de toast van wit supermarktcasinobrood, waarover de toaster slechts licht heeft geademd, kan ons ook niet erg bekoren. Ik heb de rundercarpaccio met truffelmayonaise. De plakjes vlees zijn te koud, in het midden nog bijna bevroren en erg flauw van smaak. Ik vraag me af of dit niet een kant-en-klare standaardverpakking uit de vriezer is die in de keuken uit het plastic wordt gehaald en op het bord wordt omgekeerd. In dit geval te kort voor het moment van serveren. De truffelmayo is wel oké, maar over de geboortestreek van de Parmezaanse kaas heb ik hevige twijfels. Ook tafelgenoot P. proeft. Volgens hem is Italië als land van herkomst bijna uitgesloten: ‘Een oude overrijpe Beemster komt denk ik dichter in de buurt.’ De pijnboompitjes zijn erg duur op dit moment, bij Loetje kan ik er, misschien daarom, ondanks de vermelding op de kaart niet één op mijn bord ontdekken.
Het brood vinden we weinig avontuurlijk, maar na het middelmatig tot slechte wegrestaurantbegin kijken we toch uit naar het pièce de résistance van onze maaltijd, Loetjes claim to fame, de biefstuk. We hebben er uiteraard frites bij besteld. Een goede steak frites met een mooie saus en salade is een brasserie-klassieker waarvoor je ons wakker mag maken. Het befaamde hoofdgerecht en de frietjes volgen in rap tempo. We hebben allebei de meest aangeklede variant, ‘De Roode Waard’, biefstuk ossenhaas met uien, kippenlevers en spek en de échte Loetje jus! Dat wordt smullen… Niet dus.
Kan het toetje nog iets goed maken? Ik neem een bescheiden dessert, crème brulée. Helaas een bakje vanillepudding uit een fles of pak met een laagje gebrande suiker. Alweer een beetje vlak en liefdeloos. P. maakt gezien het voorafgaande een compleet achterlijke keuze, het Toetje van Loetje: gekarameliseerde peer met karamelijs met zeezout. Het is een overdadige niet eens erg lekkere suikerbom, die P. er voor het eerst sinds tijden aan doet herinneren dat hij toch echt diabetes heeft. Onder controle, maar dan moet je dit soort toetjes mijden als de pest. Als ik opsta om te betalen knal ik - in gedachten - natuurlijk met mijn kop tegen de lamp. De pijn wordt niet verzacht door de rekening. Integendeel: € 94,00 voor het eten en € 24,00 voor de drankjes. Het staat in geen verhouding tot de kwaliteit van het gebodene. Maar misschien berekent Loetje de prijs aan de hand van het aantal genoten calorieën. In dat geval zijn we zelfs nog goedkoop uit. |
|
Kees Oostindie culinaire dienstverlening ¦ 024 329 5911 / 06 4229 6889 ¦ info@keesoostindie.nl ¦ KvK 09120662 ¦ BTW NL 8215.17.715.B01 |